و آن را داریم یا نه و چطور بفهمیم اگر در مواردی اعتماد به نفس نداریم چطور میتوانیم آن را تقویت کنیم. اعتماد به نفس چیست و به چه چیزی اشاره دارد؟
امیدوارن تفاوت تعریف اعتماد و عزت نفس یا حرمت نفس را بخوبی درک کرده باشید و تقریبا فهمیده باشید که اعتماد به نفس چیست. « حرمت نفس » چگونگی نگرش و قضاوت شما درباره خودتان است. این عبارت ارزش ها، اعتقادات و بازخوردهای شما را توصیف می کند. «سیندی پیج، اندروپیچ»
« اعتماد به نفس چیست » باور به توانایی و قابلیت انسانی خویش است، اینکه با هر آنچه در زندگی پیش آید روبرو می شوید، از عهده آنها برمی آیید و آنچه را که ضروری است انجام می دهید. «باربارا دی آنجلیس»
« حرمت نفس » ایمان به خود به رغم ترس هایتان است. «باربارا دی آنجلیس»
« تعریف اعتماد به نفس چیست » به معنای خودشناسی، احترام به خود و ارزش قایل بودن برای خود می باشد. «جین یودر – ویلیام پراکتور»
« حرمت نفس » عبارت است از احساس ارزشمند بودن. این حس از مجموع افکار، احساسات و عواطف فرد در طول زندگی ناشی میشود. «پروین علیپور»
بله همه ی ما با اعتماد به نفس به دنیا می آییم و میدانیم اعتماد به نفس چیست . واقعیت این است که در دوران کودکی و مخصوصاً در ۱۴ ماه اول زندگی تعریف اعتماد به نفس در همه ما شکل و قوام پیدا میکند. پس دوست خوب من، متوجه شدیم همه افراد تعریف اعتماد به نفس دارند.اما عده کمی آن را در جهت مثبت رشد می دهند و متأسفانه اکثر افراد آن را در جهت منفی در خود رشد میدهند. شرایط رشد ذهنی خاصی که در کودک انسانی این باور را پایه ریزی میکند که “من میدانم” و “من میتوانم” یا “من نمیدانم” و “من نمیتوانم” یا علیرغم آنکه میدانم، ولی همچنان نمیتوانم.این باور مثبت یا منفی از تواناییهای فرد، بعدها تا پایان عمر با فرد میماند و عموماً تغییر بسیار کمی ممکن میگردد.نوزاد یک ماهه اگر تعریف اعتماد بنفس نداشت شیر نمیمکید و در نتیجه هرگز رشد نمیکرد.متوجه میشویم، همهی ما تعریف اعتماد به نفس داریم ولی کیفیت و همینطور میزان این حس در افراد مختلف متفاوت است. در واقع تفاوت افرادی که میتوانند؛ در بسیاری موارد ربطی به توان و استعداد و شرایط محیطی فرد ندارد و عامل اصلی خود باوری و اعتقادی است که فرد از توانستن خود دارد.
هنگامی که به خود باور داشته باشیم، میتوانیم خطر کنیم، ماجراجویی کنیم، به ناشناختهها سرک بکشیم، شعف خودانگیخته داشته باشیم و یا هرگونه احساسی که روح انسانی را جلا میبخشد، تجربه کنیم. این همان تعریف اعتماد به نفس چیست؟. « ای.ای کامینگز» اعتماد به نفس یعنی فرد نسبت به توانایی انجام کارهایش چه باوری در درون خود دارد.شاید شما هم دیده باشید تعدادی از افراد زمانی که می خواهند کاری را شروع کنند، ابتدا کار را خیلی بزرگ و سخت و دشوار می کنند و بعد احتمال زیاد انجام آن را به بعد موکول می کنند و یا در میانه راه خیلی خسته می شوند و رهایش می کنند. این افراد نمی دانند که تعریف اعتماد به نفس پایینی دارند وگرنه به راحتی از عهده انجام آن کار بر می آیند. به نظر بنده (محمود جولایی) تعریف اعتماد به نفس عبارت است از کیفیت خودپنداره شما از توانایی تان در مواجه با کارهای روزمره و مخصوصا کارهای جدید پیش رو. افراد با تعریف اعتماد به نفس، افرادی موفق و عملگرا افرادی هستند که در ذهنشان باوری قوی وجود دارد که به آن ها می گوید:
« با وجود اینکه بسیاری از افراد گمان میکنند عزت نفس و تعریف اعتماد به نفس چیست دو نام مشابه برای یک مفهوم روانشناختی هستند و به ندرت واژۀ خود کارآمدی را شنیدهاند، اما در واقع این سه واژه برای روانشناسانی که بر روی آنها سال هاست مطالعه میکنند، معانی بسیار متفاوتی دارد. » ( دراکم و بیورک؛ اونی و اکسازوگلو گووان)
« تعریف اعتماد به نفس چیست » چگونگی نگرش و قضاوت شما درباره توان خودتان است. این عبارت ارزش ها، اعتقادات و بازخوردهای شما را توصیف می کند. «سیندی پیج، اندروپیچ»
« اعتماد به نفس چیست ؟ » باور به توانایی و قابلیت انسانی خویش است، اینکه با هر آنچه در زندگی پیش آید روبرو می شوید، از عهده آنها برمی آیید و آنچه را که ضروری است انجام می دهید. «باربارا دی آنجلیس»
« تعریف اعتماد به نفس چیست ؟» ایمان به خود به رغم ترس هایتان است. «باربارا دی آنجلیس»
« اعتماد به نفس چیست » به معنای خودشناسی، احترام به خود و ارزش قایل بودن برای خود می باشد. «جین یودر – ویلیام پراکتور»
« تعریف اعتماد به نفس چیست » عبارت است از احساس ارزشمند بودن. این حس از مجموع افکار، احساسات و عواطف فرد در طول زندگی ناشی میشود. «پروین علیپور»
خود کارآمدی عبارت جدیدی است که متاسفانه در کتاب های تالیف داخل کشور، زیاد به آن پرداخته نشده است و هرچه هست در کتاب های ترجمه شده آمده است. آنقدر موضوع خودکارآمدی را بنده مهم و اساسی می دانم که به امید خدا قصد دارم کتابی در توضیح این مفهوم اساسی ارائه کنم. بندورا شناخته شدهترین نویسنده محقق در زمینۀ خود-کارآمدی (Self-efficacy) است که احتمالا او را میشناسیم، بنابراین استفاده از تعریف او برای این موضوع، کاری عاقلانه است. « خودکارآمدی عبارت است از اعتقادات فرد در مورد ظرفیت خویش برای تأثیرگذاری بر حوادث زندگی. » (بندورا ) این موضوع به شکل بسیار مهمی با عزت نفس تفاوت دارد: معنای عزت نفس به ارزش فرد وابسته است، درحالیکه خودکارآمدی ریشه در اعتقاد فرد در رابطه با توانایی او برای مواجهه با موقعیتهای آینده دارد. از این لحاظ، عزت نفس باوری است که بر زمان حال متمرکز است درحالیکه خود-کارآمدی بیشتر به زمان آینده مربوط میباشد. پس خود کار آمدی را می توان از این منظر هم ردیف تعریف اعتماد بنفس معنی کرد.