دیافراگم دوربین مداربسته چیست؟ شاید بسیاری از کاربران ندانند دیافراگم یا همان آیریس در دوربین مدار بسته چیست و چگونه عمل میکند؟! اجازه دهید موضوع را کمی برایتان باز کنیم، دوربین مدار بسته این روزها یکابزار بسیار مهم در زندگی روزمره ی ما، به حساب می آید که موجبات امنیت و آرامش خاطر ما را فراهم می سازد، فرض کنید همین دوربین در شرایطی نتواند تصاویر مناسب را به ما ارائه دهد. در این شرایط، عملا دوربین هیچ گونه کارایی نداشته است، چراکه نتوانسته انتظارات ما را فراهم سازد. درحالت کلی، اگر میخواهید دوربین مدار بسته شما تصویر مناسبی ارائه دهد، می بایست شرایط محیطی مناسبی فراهم شود از جمله :
اینکه شما بتوانید در هر محیطی در تمامی ساعات شبانه روز نور مناسب و استانداردی داشته باشید تا ضامن کیفیت تصویر دوربینتان باشد امکان پذیر نیست. زیرا میزان نور محیط در طول شبانه روز تغییر می کند. از این رو و برای حل این مشکل شرکت های تولید کننده ی نظارت تصویری در هنگام طراحی دوربین های خود از ویژگی های چشم انسان به منظور دریافت نور کافی و لازم برای سنسور دوربین مداربسته استفاده کردند و دیافراگم دوربین مداربسته را برای این منظور قرار دادند که در این مقاله به شرح عملکرد آن می پردازیم.
دیافراگم دوربین مداربسته که به آن iris هم میگویند شبیه سازی عنبیه چشم انسان است. همه ی ما در شرایطی قرار گرفته ایم که نا گهان نور محیط زیاد میشود. در چنین شرایطی چه اتفاقی می افتد؟ مردمک چشم به صورت ناخودآگاه کوچک تر می شود تا بتوانیم شدت نور ورودی را کنترل کرده و بهتر ببینیم، و یا برعکس شرایط نوری را تصور کنید که نور محیط ناگهان بسیار کم می شود. اکنون چه اتفاقی می افتد؟ مردمک چشمتان به صورت ناخودآگاه بزرگتر می شود تا بهتر ببینید. دیافراگم دوربین مداربسته، شبیه به مردمک چشم عمل می کند. دیافراگم شامل تیغه های می شود که نسبت به نور حساس بوده و باز و بسته می شود. دیافراگم دوربین مداربسته از طریق اتصال به یک حسگر متصل دریچه را بزرگ یا کوچک می کند. این دریچه به اپرچر (Aperture) معروف است.
هر دیافراگم شامل پرههایی است که اپرچر با کمک آنها باز و بسته میشود. با توجه به نوع دیافراگم و ضریب F به طور معمول تعداد این پرهها بین 6 تا 9 عدد است. اندازهی دیافراگم و درنتیجه اپرچر با توجه به میزان نور موجود ممکن است بین f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22 تغییر کند. میزان نوری که از اپرچر عبور میکند با ضریب F اندازه گیری میکنند. روی هر لنز ماکسیمم ضریب F مشهود است. این عدد از فرمول فاصله کانونی بر قطر دیافراگم (F=f/D) به دست میآید. هرچه عدد F بزرگتر باشد، اندازهی دیافراگم و میزان نور عبوری کوچکتر خواهد بود. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، لنزی که عدد F کوچکتری دارد تصویر بهتری ارائه میکند.
در این نوع از دیافراگم دوربین مداربسته هیچ کنترلی روی میزان نور ورودی در طول شبانه روز و شدت نور وارد شده به دوربین وجود ندارد. از دوربین هایی که آیریس ثابت دارند معمولا در محیط های مسقف استفاده می شود که شدت نور ورودی معمولا در طول شبانه روز ثابت است مانند محیط های داخلی ادارات، مراکز تجاری، مسکونی و… .
در این مدل از دوربین های مدار بسته کاربر می تواند به صورت دستی دریچهدیافراگم لنز را با توجه به نور محیط تنظیم کند این شرایط کمک میکند تا دوربین بتواند تصویر مناسبی ارائه دهد. اما خب مشکلی که این سری از آیریس ها دارند این است که اگر در طول شبانه روز شدت نور کم یا زیاد شود کیفیت تصویر بسیار افت میکند و همین امر کاربر را مجبور می کند تا به صورت مکرر به صورت دستی اقدام به تنظیم دیافراگم دوربین مداربسته. بدیهی است، این موضوع بسیار خسته کننده است. البته این کار در شرایطی موجبات کاهش عمر مفید دستگاه را فراهم می آورد و در مواردی دیگر حالت فکوس دستگاه را مختل می کند.
این نوع دیافراگم دوربین مداربسته، همان طور که از نامش قابل پیش بینی است، ورود نور به لنز دوربین را به صورت اتوماتیک کنترل می کند. به این صورت که دریچه آیریس Iris دوربین مداربسته با تغییر شدت نور محیط باز و بسته می شود و کمک می کند تا تصویر دوربین در شرایط نوری مختلف در طول شبانه روز با کیفیت مناسب ارائه شود لذا کاربران همیشه ازتصویر ارائه شده توسط این دوربین ها رضایت دارند. بدیهی است قیمت دایفراگم دوربین مداربسته اتوماتیک، گران تر انواع دیگر آن است. تنها نقطه ضعف این آیریس ها این است که در مواقعی که دریچه آیریس بیش از حد باز یا بسته باشد امکان دارد که زاویه دید و فوکوس دوربین تغییر جزئی داشته باشد.
این مدل از دیافراگم دوربین مداربسته ، مدل پیشرفته ای از آیریس های خودکار است. کنترل دریچه دیافراگم در دوربین هایی که از این ویژگی پشتیبانی می کنند، توسط موتورهای مکانیکی دقیق و با توجه به شدت نور محیط تنظیم می شود. این مدل معایب دیافراگم اتوماتیک را پوشش داده و بدیهی است که قیمت بالاتری نسبت به مدل های گفته شده در بالا دارد و لذا پیشنهاد می کنیم فقط در موقعیت های حساس از دوربین های مجهز به این نوع آیریس استفاده شود.
شناخت انواع دیافراگم دوربین مداربسته به ما کمک می کند تا با توجه به موقعیت جوی پروژه، محل نصب دوربین و… دوربین مداربسته مناسب تری را انتخاب کنیم. به طور مثال:
نکته ای که در مورد دیافراگم دوربین مداربسته بسیار حائز اهمیت است این است که، میزان باز و بسته شدن دیافراگم دوربین مداربسته، علاوه بر نور ورودی بر روی میزان و توانایی فوکوس دوربین نیز اثرگذار است، به اینصورت که هر چه دریچه دیافراگم دوربین بازتر باشد میزان فوکوس دوربین کمتر می شود. برای فهم بیشتر این مطلب فرض کنید، شما و فردی دیگر در یک راستا و در فواصل مختلف از یک دوربین مداربسته قرار گرفته اید. دوربین نیز در حالت فوکوس بر روی شما قرار گرفته، اما در حالت اولیه (دیافراگم بسیار بسته) دوست شما را هم با وضوح خوبی نشان می دهد. حال هرچه دیافراگم دوربین را بازتر کنیم تصویر تشکیل شده از دوست شما تارتر به نظر می رسد.